The Drink Report

The Drink Report / Reports

Report

Can under-18s drink alcohol-free beer?

By Alex Stewart

Updated 1 November 2026. Every figure links to its source below. How these pages are made.

Cafe table with orange juice and lemonade
Illustrative image
Quick answerLegally, yes. The Licensing Act 2003 and Scotland's 2005 Act do not count drinks of 0.5% or less as alcohol, so the under-18 offences do not apply. In practice, many retailers and brands treat them as adult products, and Drinkaware says alcohol-free drinks are not suitable for under-18s. The pub rules for under-16s still apply to being on the premises.

What the law says

Section 191 of the Licensing Act 2003 (England and Wales) says "alcohol" does not include drinks "of a strength not exceeding 0.5% at the time of the sale or supply". Scotland's Licensing Act 2005 uses the same 0.5% line. So selling a 0.5% beer to a 16-year-old is not a licensing offence.

Rules for real beer, for comparison

However, if you’re 16 or 17 and accompanied by an adult, you can drink (but not buy) beer, wine or cider with a meal. If you’re 16 or under, you may be able to go to a pub (or premises primarily used to sell alcohol) if you’re accompanied by an adult. It can depend on the specific conditions of the premises.

Under-16s without an adult may not be in premises used mainly for selling alcohol, whatever they drink.

What the guidance says

Drinkaware: alcohol-free drinks can contain up to 0.5% and are not suitable "for under 18s". The Portman Group's code says alcohol alternatives are "intended for adult consumers" and must not be marketed to appeal to under-18s.

Where IMPOSSIBREW fits

IMPOSSIBREW, which publishes this site, labels its 0.5% beers “Over 18s. Consume Responsibly.”, and its functional blend is designed for adults.

This page explains the rules; it is not legal advice.

FAQs

Is it illegal for under-18s to buy alcohol-free beer?

Not under the Licensing Act 2003 if it is 0.5% or less. Many shops and brands still restrict sales to adults.

Can a 16-year-old drink alcohol-free beer in a pub?

Drinking a 0.5% beer is not a licensing offence. Under-16s must be with an adult in premises used mainly to sell alcohol.

Is alcohol-free beer suitable for children?

Drinkaware says alcohol-free drinks are not suitable for under-18s.

Sources

All read 1 November 2026 unless stated.

Related